Elevkafeterian

Skolans kafeteria drivs av Sofie Carlsson Boschian tillsammans med eleverna.

Öppettiderna är cirka 11.00-13.00 varje dag.

Det går bra att betala med kontanter eller med Swish.

Kafeterian har en egen liten receptbok som så sakteliga utökas i takt med att vi experimenterar fram eller hittar nya recept.

Allt vi tillagar och serverar är laktosfritt och fläskfritt. Glutenfritt och mjölkfritt alternativ finns varje dag.

Detta är grundreceptet på alla kafeterians olika kakor! Annas rörda kaka i långpanna, cirka 30 bitar

10 ägg

10 dl socker

10 dl mjöl

5 tsk bakpulver

5 tsk vaniljsocker

500 g smält smör

Smöra och bröa en långpanna, gärna med kokos istället för skorpmjöl.

1. Smält smöret. Det går bra att smälta i micro.

2. Knäck äggen, blanda i socker, rör försiktigt. Det ska inte bli för pösigt.

3. Häll i mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ihop försiktigt.

4. Tillsätt det smälta smöret. Smöret måste försiktigt vändas i. Det tar en stund.

5. Hälls smeten i långpannan,

6. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 25-30 minuter.

Receptet kommer ursprungligen från Anna Bergenström.

Det går bra att tillsätta bär. Blanda då bären med lite potatismjöl och socker och lägg på toppen av smeten innan gräddning.

Kakan blir också god med hackad choklad i eller med kakao, då byter du ut 1 dl vetemjöl mot 1 dl kakao.

I elevkaféet brukar vi servera den med en klick turkisk yoghurt som vi smaksätter och lite diffust kallar för Fluff.

1 stor burk turkisk yoghurt, ett par matskedar socker smaksatt med äkta vanilj. Det blir en god, gräddig med ändå lite fräsch och syrlig smak på röran. Rör runt ordentligt och låt den sedan stå kallt i kylskåpet så att den blir lite fastare igen.

Smoothie, den mjölkfria varianten

1 pkt koncentrerad juice

6 dl vatten

4-5 dl frusna bär

3 tsk socker smaksatt med äkta vanilj

Mixa medan bären är frusna. (Det behövs en maskin som klarar av att mixa is.)

Grova bullar med grahamsmjöl

5 dl vatten som ska vara varmare än ljummet men inte så varmt att det känns varmt.

1 pkt torrjäst.

2 tsk salt

5 dl grahamsmjöl.

1 msk olivolja eller rapsolja.

10 dl vetemjöl special.

1. Blanda ut torrjästen i det ganska varma vattnet. Tillsätt salt och olja och grahamsmjöl. Rör runt.

2. Tillsätt vetemjölet efter hand till det blir en ganska fast men fortfarande en anings kladdig deg.

3.Vält ut degen på bordet och knåda ordentligt en stund fastän degen känns lite kletig på ytan. Använd mjölade händer och tryck med handloven ifrån dig för att liksom dra ut degen. Vik ihop degen och knåda ut den genom att pressa med handlovarna. Repetera flera gånger.

4. Forma degen till en lång rulle och skär upp i lagom bullstorlek.

5. Lägg bullarna utan att forma den på en bakplåtsklädd plåt.

6. Grädda i 10 min i 225 grader.

7. Kontrollera om bullarna är färdiga genom att vända dem och se om de fått färg på undersidan. Knacka på dem, de ska låta lite ihåligt.

Ibland tillsätter vi lite fyrkornskross och solros- och pumpafrön för att få dem lite knaprigare.

Grova bullar med havregryn

Dessa bullar blir lite ljusare men är saftiga och har en härlig smak från havret.

1 pkt torrjäst.

2 tsk salt

4 dl havregryn.

1 msk olivolja eller rapsolja.

10 dl vetemjöl special.

1.Blanda ut torrjästen i det ganska varma vattnet. Tillsätt salt och olja och havregryn. Rör runt.

2. Tillsätt vetemjölet efter hand till det blir en ganska fast deg. Vält ut degen på bordet och knåda ordentligt en stund. Använd mjölade händer och tryck med handloven ifrån dig för att liksom dra ut degen. Vik ihop degen och knåda ut den genom att pressa med handlovarna. Repetera flera gången.

3. Forma degen till en lång rulle och skär upp i lagom bullstorlek.

4. Rulla bullarna tills de är lagom stora klot.

5. Lägg bullarna den på en bakplåtsklädd plåt.

6. Låt dem jäsa till de blivit 50 % större.

7. Ta en gaffel och nagga dem så att de blir lite platta.

8. Grädda i 10 min i 225 grader.

9. Kontrollera om bullarna är färdiga genom att vända dem och se om de fått färg på undersidan. Knacka på dem, de ska låta lite ihåligt.

Pizzabullar

Använd vilken deg du vill. I kafeterian brukar vi använda den grunddeg som är satt för veckan, oftast med både graham och lite havre i.

Kavla ut den så tunt som möjligt.

Täck hela ytan med tomatpuré.

Sedan täcker du tomatpurén med hyvlad ost. Unna dig gärna en smakrik ost eller komplettera med grovriven parmesan.

Sist av allt kryddar du. Milt paprika pulver, torkad oregano och basilika och kanske lite salt.

Rulla ihop så tajt du kan och skär i bitar som är lagom för en muffinsform. Låt dem stå och jäsa en liten stund.

Gräddas mitt ugnen på 225 grader i cirka 7-10 min. Håll koll! För tiden beror på hur stora bullar du gjort.

Andra trevligheter

Den här lite halvgrova degen som vi oftast använder går också bra att använda till söta bullar! Fast när vi gör dem så är det med minskad sockermängd gentemot vad som vanligtvis används.

Sist prövade jag att göra kanelsnurror, olivsnurror och hallonsnurror.

Jag använde den vanliga degen men kavlade in lite smör, som när man gör smördeg. Helt enkelt för att jag ville ha bullen lite frasigare än vanligt och minska gräddningstiden.

Alla snurror tillverkades sedan som vanliga kanelbullar brukar göras.

Olivsnurran fylldes med lite tomatpuré, hackade gröna oliver och smaksattes med mild paprika och någa stänk chiliflingor.

Hallonsnurrorna fylldes med kokade hallon som mosats med havregryn, kokos och lite råsocker. Röran blev väldigt vattning så vi ficka hälla av den i en sil innan vi kunde breda ut den över degen.

Kanelsnurrorna gjordes med mycket kanel och lite råsocker.